måndag 24 juni 2013

VART TOG FÖRETAGSHÄLSOVÅRDEN VÄGEN?

Tidningen Dagens Samhälle är en jättebra hjälp för mig att hålla mig ajour med vad som händer.
I nr 23/13 skriver Åsa Moberg om hälsa. Åsa har varit i farten med sina debattartiklar så länge jag minns. Först tyckte jag hon var alldeles för mycket "till vänster" i sina beskrivningar, men nu kan jag läsa hennes inlägg med behållning. Vem som ändrat sig vet jag inte säkert- men det är nog hon....
Nu är frågan om inte alla medborgare behöver sysselsättningsgaranti. Jag vill påstå att det vore önskvärt att alla, som kan arbeta, har ett jobb. Sysselsätta sig kan man göra på många sätt, tyvärr inte alltid så välavlönat. Men garanti?  Den ende som kan se till att jag är sysselsatt är jag själv - enligt min mening.

Nu till problemet. Ungdomar med jobb är mer sjuka och sjukskrivna än äldre anställda. De senare, som fortfarande jobbar, blir allt friskare och infinner sig dagligen på sina arbetsplatser. Men snart väntar pensioneringen, om man inte väljer att arbeta  några år till. Vem ska sedan göra jobbet?
Nu misstänker man att de ungas återkommande sjukskrivningar kan bero på otrygghet i för många, korta och tillfälliga anställningar. Man kanske är orolig för att bli arbetslös och hur det ska gå med ekonomin.
 Eller beror det på något annat?

Som f.d. företagssjuksköterska blir jag bestört att se att man tydligen inte längre satsar fullt ut på företagshälsovård (FHV). Det verkar som arbetsgivarna inte längre ser detta som en tillgång. Det viktigaste har blivit att på kort sikt se till att arbetstagarna blir friska igen. Därför betalar man kanske hellre en allmänläkare för förtur vid förkylningar och krämpor, som inte alls  har en koppling till arbetet. På detta sätt sumpar man lätt en specialkompetens.
FHV:s främsta uppgift är att hjälpa kunderna att hålla sig friska och se relationen ohälsa-arbetsmiljö.
Nu har det gjorts beräkningar som visar att satsningen på företagshälsovård / anställd ständigt minskar och för närvarande kan jämföras med en daglig kopp kaffe, d.v.s. 1330/år/. Stämmer detta, ja då gäller det verkligen att använda pengarna på bästa sätt.
Alltså måste vi stimulera forskningen och plocka fram beställarkompetensen i diskussionen med vår FHV.
Vad är den verkliga orsaken till de ungas ökade sjukdagar och hur åtgärdar vi detta?
Monika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar