onsdag 6 februari 2013



Samarbete kring klimatkompensering

Nya Moderaterna i Högsby har, liksom flera andra föreningar i Kalmar län, lämnat in en motion i Kommunfullmäktige om miljö-klimatkompensering. Detta innebär i korta drag att nuvarande  kommunala flyg- och övriga resor och transporters koldioxid utsläpp kompenseras.                    Man betalar helt enkelt "böter" för att man ställer till det i naturen. Det här sättet tycker många är krystat. Man ska så att säga åtgärda direkt "vid källan" i stället och inte betala avgifter för att få fortsätta att förorena. 

Det här är ju mycket komplicerat. Hur byter man bränsle till ett flygplan över en natt eller en månad? Hur tar vi oss fram till och i jobbet , om vi inte har tillgång till el-bil? Vad gör vi om övriga transporter inte använder biogas?

Företagsresor med flyg är långt från ovanliga. I de flesta kommuner anses de vara ekonomiskt lönsamma, då resan går snabbt och sparar arbetstid. Många gånger är internationella kontakter nödvändiga för en landsdels överlevnad. Bilar och busstrafik är en viktig ingrediens, särskilt på landsbygden

Det är därför man gärna lägger sina "bötespengar" i en särskild pott, som endast får användas till inköp av miljövänliga fortskaffningsmedel.  Detta i väntan på nya forskningsresultat och bättre resurser.

Länsstyrelsen i Kalmar län  tände på den här idén och fortsatte med Klimat kommissionens strävan att införa en fossil bränslefri region och tillsatte en arbetsgrupp. Denna fick till uppgift att hjälpa kommunerna med hanteringen tex. beräkningsmodeller, avgifter och hur pengarna ska användas. Arbetet beräknas vara klart till den 31 mars i år för att sedan eventuellt kunna implementeras i kommunerna.

Döm av vår förvåning när motionen avslås först i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige i måndags den 4 februari. I spetsen för detta avslag gick den högsta C-ledningen och Mp! Helt otroligt!

Jag som har för mig att både Centern och Miljöpartiet har sagt sig vara förespråkare för miljön!

Vad ska man tro om det? 

Monika 

 

 

 

 

 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar