söndag 16 september 2012

Tystnaden angående Caremaskandalen


Hösten 2011 drabbades vi av en otrevlig händelse, nämligen alla skriverier om Carema-skandalen. Kritikerna var inte nådiga. Den privata vården var undermålig och omoralisk både i sin struktur som i sitt agerande. Upprinnelsen till allmänhetens engagemang var en artikel i DN, där man fördömde Caremas äldreboende Koppargården i Vällingby och menade att man utsatte de boende för vanvård. Reportrarna gjorde stort nummer av att personalen tom tvingats väga blöjor, vilket i sig inte är något ovanligt. Det hjälper nämligen till att välja rätt storlek.....
Dessutom gjorde ägaren enorm vinst. Ropen skallade förfärande och nedsättande om skatteparadis och privata vårdgivare. Oppositionens högljudda negativa kritik hade inga gränser.
Vad har hänt? Vart tog kritikerna vägen?
Inom Socialdemokratiska partiet är man tydligen inte ens eniga om det ska få förekomma "vinster i vården."
Men LO verkar ha bestämt sig: Där är det nej.....
Enligt "Dagens Samhälle" har det nu visat sig att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och läkarföretaget Trygg Hälsa, som larmade om oegentligheterna på Koppargården, nu också ska granskas av Socialstyrelsen.
Det hela verkar från början bero på en konflikt på arbetsplatsen.
Alla tidigare undersökningar, som jag känner till, har inte kunnat påvisa några större skillnader på kommunal och privat vård.
Nu återstår det bara att invänta utredningarna. Tänk vilken energi som hade bevarats om kritikerna hade haft litet mera fakta från början.....
När ska man skämmas egentligen?
Monika Olsberg (M)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar