lördag 9 juni 2012

LO VILL AVSKAFFFA LAGEN OM VALFRIHET

LO har beslutat att verka för att avskaffa "Lagen om valfrihet" (LOV).
Den 11 juni ska Kommunfullmäktige i Högsby besluta om LOV ska införas i hemtjänsten.
Socialdemokraterna i kommunen har hela tiden förhalat frågan med återkommande krav på nya utredningar och tillägg. Nu kan man förmodligen inte hitta på flera hinder, så det enda som återstår är att att gå till beslut på nästa fullmäktigemöte.
LOV infördes 2009 och innehåller regler för kommuner och landsting, som vill införa valfrihet för sina invånare. LOV leder till flera småföretag, särskilt på landsbygden. Ofta är det då vårdpersonal som "startar eget" och ger kunderna möjligheter att välja företag och inriktning på utförda tjänster.
LOV är ofta en tänkbar och utmärkt start för kvinnor att få sin dröm uppfylld i ett eget företag. Här kan man också förverkliga sina drömmar att utföra arbetet på ett bättre sätt än tidigare erbjudits i den kommunala sektorn.
Allt detta vill nu LO och förmodligen också Socialdemokraterna förhindra.
Man skyller bland annat på de så kallade "vårdskandalerna", som så flitigt debatterats i pressen. Men vad handlade dessa skandaler egentligen om? Därom är man synnerligen oeniga.
Allt som skrivs i pressen är inte sant. Ofta ligger det helt andra skäl bakom än men först tror. Det gäller också i detta fall.
Socialstyrelsen anser att det är svårt att mäta kvaliteten inom äldreomsorgen men att det inte finns någon större skillnad på offentliga och privata utövare.
När det rör jämförelsen mellan privata och kommunala "särskilda boenden" uttalar man ändå att kommunala boenden är bättre för patienterna i 3 av 12 fall och privata boenden är bättre för patienterna i 9 av 12 fall. (Dagens Samhälle 22/12.)
Vad de få studier som utförts ändå pekar på är att konkurrensen lett till ökat kvalitetsmedvetande hos kommunerna. Det tycker vi är bra.
Vi vill se mera konkurrens och valfrihet i vår kommun. Då tror vi att de som behöver vård och omsorg blir nöjdare. Dessutom har vårdpersonalen äntligen möjlighet att kunna välja arbetsgivare.
Högsbymoderaterna röstar JA till LOV!
Den 9 juni 2012
/Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar